Totul despre vise


Studirea si interpretarea
viselor a preocupat omenirea de-a lungul
timpului.

S-a apelat la explicarea  mistica ori la abordarea  lor in spiritul superstitiilor , modalitate simplista de abordare a viselor
determinata de insuficienta cunoastere a fenomenului de producere si manifestare a viselor.
In realitate,visele au o explicatie simpla,fiind cauzate de activitatea creierului uman.Cercetarile efectuate nu au elucidat inca prin ce metode,creierul selecteaza,inmagazineaza si sorteaza informatiile,sub forma de memorie.

Creierul uman contine peste 10 milioane de neuroni sau celule nervoase,grupate pe centre,care asigura vederea,vorbirea ori controlul muscular,formand memoria ori materia cenusie.

Activitatea creierului  implica modificari de ordin electric si chimic in interiorul neuronilor.De fiecare data cand un neuron este atins,el transmite un impuls ori un mesaj nervos,sub forma unui impuls electric.

Creierul este permanent activ,in fiecare secunda primind mesaje legate de activitati constiente-cele asupra carora detinem controlul in starea de veghe,cum ar fi mersul,vorbirea,scrisul etc.
,
Altele provin din procesele vitale ale organismului cum ar fi respiratia,bataile inimii,etc.In timpul somnului,creierul se afla in stare de subconstienta,el asigurand,in principal,functionarea respiratiei si a organelor interne.

S-a apelat la explicarea  mistica ori la abordarea  lor in spiritul superstitiilor , modalitate simplista de abordare a viselor
determinata de insuficienta cunoastere a fenomenului de producere si manifestare a viselor.
In realitate,visele au o explicatie simpla,fiind cauzate de activitatea creierului uman.Cercetarile efectuate nu au elucidat inca prin ce metode,creierul selecteaza,inmagazineaza si sorteaza informatiile,sub forma de memorie.
Creierul are trei unitati principale:
-emisferele cerebrale;
-trunchiul cerebral;
-cerebelul.
Emisferele celebrale au rolul de a procesa mesajele care vin de la organele de simt.Trunchiul cerebral contine fibre nervoase care leaga emisferele de cerebel.Cerebelul este destinat echilibrului si coordonarii activitatii nervoase spre si de la coloana vertebrala(sira spinarii) si nervii conductori de mesaje spre organele corpului uman.
Exista doua tipuri de memorie:
-de scurta durata,cum ar fi memorarea unui nume,unei adrese,unui numar de telefon;
-de lunga durata,de memorare a unor intamplari traite ori auzite,vazute.Memoria de lunga durata reprezinta baza de date,de informatii,care determina ceea ce visam.
CAND SI DE CE VISAM?.
Visele pot fi realiste ori cosmaruri.Cosmarul intervine atunci cand nu se realizeza o conexiune corecta intre datele inmagazinate anterior in memoria de lunga durata si senzatiile generate de starea de somn,de subconstienta.
Visul este calea regala spre inconstient-afirma marele psihanalist,Sigmund Freund!
In timpul visului retraim intamplari vazute,traite ori auzite.Visul este determinat de memoria celui care viseaza,de datele inmagazinate in memoria sa.
Mama Elodiei Ghinescu o viseaza frecvent pe fiica ei,disparuta misterios de mai multi ani,ca fiind in viata! Asta demonstreaza ca intamplarea tragica a disparitiei fiicei sale a devenit principala preocupare a mintii sale si,la limita dintre subconstient(starea de somn )si constient(starea de veghe),prin activarea neuronilor care au inmagazinat amintirile despre fiica sa,aceasta ii apare in vis.E clar ca mintea si sufletul sau indurerat nu accepta eventuala moarte a fiicei dragi.

Barbatii si femeile viseaza diferit iar visele sunt determinate de personalitatea si caracterul omului,  de pregarirea lui scolara ,de experienta de viata.

Evolutia viselor de-alungul vietii este interesanta.Ascultarea povestilor si basmelor spuse de catre bunici face ca,in vise ,copiii sa se identifice cu intamplarile si eroii acestora.
Inceperea cursurilor scolare determnia aparitia viselor despre lectii,invatatoare ori colegii de clasa.Adolescenta conduce la aparitia viselor de dragoste si apoi a celor erotice.
Casatoria,aparitia copiilor,modifica sfera preocuparilor personale,fapt ce conduce la aparitia viselor cu un continut domestic.
De-alungul vietii,intamplarile deosebite(moartea unei fiinte apropiate,accidente ori imbolnaviri grave) influenteaza direct obiectul viselor.    Personalizarea viselor este o oglinda a sentimentelor,trairilor si perceptiilor fiecarui individ.Un om fricos viseaza de regula intamplari care il sperie,fata de care nu ia decizii in timp ce un tip violent,conflictual viseaza ca se lupta cu diferiti adversari,pe care ii invinge.Un romantic viseaza ca ii ofera flori iubitei iar o participanta la un concurs de frumusete ca a castigat intrecerea.
Conectati la importanta unor examene idificile ,multi studenti ori elevi viseaza subiectele de examinare.

Visele sunt generate exclusiv de datele inmagazinate in memoria afectiva, auditiva ori vizuala a visatorului.

Un individ care nu a vazut in viata lui un avion ,un telefon mobil  ori un computer nu va visa niciodata despre acestea.

Este stiut faptul ca atunci cand un individ este obosit si are  un somn adanc , doarme fara vise .

Studiile empirice demonstreaza ca visele apar atunci cand creierul este la limita dintre subconstient si starea de veghe.

Concret ,datorita unor stimuli externi (senzatia de a urina , un zgomot usor etc.),mintea umana trece lent de la starea de relaxare,de somn,la cea de veghe,moment in care memoria sa are inca un nivel redus.

In acest moment conexiunile dintre neuroni nefiind pe deplin realizate  se intampla fenomenul de interferenta a
senzatiilor din subconstient cu franturi din memoria afectiva, auditiva ori vizuala inmagazinate de-a lungul timpului.

Daca iti este sete , mintea incorporeaza aceasta senzatie in vis si vei visa  ca bei apa.

Fumatorul care abandoneaza acest obicei va visa ca fumeaza, iar o persoana careia i-a fost amputat un picior va visa ca il are.In clipa in care se trezeste si se realizeaza intrarea deplina in functiune a mintii ,visul dispare.

Producerea unui zgomot  puternic care determina trezirea din somn impiedica producerea visului,mintea umana trecand brusc de la starea de somn la cea de veghe.
.

Fenomenul producerii viselor este asemanator cu incalzirea memoriei telefonului mobil ori a hardului uni computer.

Este adevarat ca visele noastre sunt determinate de perceptiile,senzatiile,intamplarile,bucuriile si necazurile subiectului
Redarea intamplarilor in vis nu este una mecanica,gen audio-video ,aici intervenind imaginatia,experienta de viata a fiecaruia dar si rolul creator al mintii umane(chiar daca,initial rolul sau este mai redus,in timp ce aproape de trezire mintea devine mult mai creativa,mai imaginativa) Aici intervine o situatie speciala! Mintea noastra,capacitatea ei de creatie,nu poate fi mintita! Multi oameni care in stare de trezie nu recunosc unele defecte de comportament personale(gelozia,ranchiuna,invidia etc),se viseaza asa cum sunt de fapt! Cei inteligenti inteleg sa-si corijeze defectele despre care afla in vis,ceilalti spun ca nu e adevarat ce au visat

Interctiuni cu diferite fenomene  conexe visului  care pot aparea

Fenomenul ,,Fata Morgana “ este o iluzie optica ce apare in mintea unui om care traverseaza un desert,fara resurse de apa!

El se produce datorita epuizarii fizice si psihice , individul ajungand la limita dintre subcontient si starea de veghe.Senzatia de sete profunda ,coroborata cu oboseala fizica accentuata il face sa creada ca vede o oaza de apa,de care are nevoie vitala.

,,Somnambulismul “se datoreaza aceluiasi fenomen de intersectare a subconstientului cu starea de trezire.Desi nu realizeaza pe deplin unde  si de ce merge ,somnambulul se deplaseaza in diverse  diverse locatii datorita insuficientei conexiuni intre neuronii care il ajuta sa analizeze si sa coordoneze activitatile sale.In timpul deplasarii sunt activati neuronii care coordoneaza mersul,visatorul merge in diferite locuri cunoscute anterior dar,la trezire nu-si aduce aminte de episodul de somnambulism,datorita neintrarii in functiune a memoriei depline.
Hipnoza si visul

Inducerea starii de hipnoza a preocupat atat oamenii de stiinta cat ,mai ales,serviciile secrete.
Pentru a obtine informatii importante de la o persoana se asigura ,mai intai,adormirea acesteia.
Important este ca individul sa nu fie indus intr-un somn profund dar sa se afle la limita dintre starea de veghe si cea de subconstienta.
Hipnotizatorul,se insinuiaza in memoria celui adormit si,fara sa-l trezeasca deplin il interogheaza asupra problemei care il intereseaza.
La solicitarea hipnotizatorului,individul reda datele inmagazinate anterior in memoria sa,nefiind constient de acest lucru.
Cand este scos din starea de hipnoza ,ori nu isi aminteste episodul ori crede ca a visat.

Necunoasterea de catre multi oameni a mecanismului de producere a visului a condus,in mod firesc ,la interpretari mistico-religioase ale fenomenului.Sunt bine cunoscute interpretarile unor vise despre o persoana decedata,din anturajul visatorului.
Astfel,o ruda a persoanei decedate viseaza ca aceasta i-a spus in vis ca vrea sa manance masline si interpreteaza acest lucru in sensul ca trebuie sa imparta(sa dea de pomana ) acele fructe pentru pofta decedatului.Bineinteles ca va face acest lucru,din convingere ca a ascultat rugamintea persoanei decedate,desi,in realitate.cu putin timp inainte,aflandu-se intr-un magazin a observat masline frumoase si acestea i-au reamintit ca raposatului ii placeau foarte mult.Aceasta intamplare ,inmagazinata in memoria sa,coroborata cu implinirea unui termen de la decesul persoanei dragi ori cu o sarbatoare crestina,conduc in mod indubitabil la aparitia visului,fara vreo legatura mistico-religioasa.
Cred ca singura contributie divina in producerea viselor o reprezinta crearea capacitatii mintii umane de a percepe ,inmagazina si reda intamplari,senzatii,evenimente traite,vazute ori auzite.,,

Visele nu au nicio  conotatie religioasa, ele fiind cauzate de mintea umana.Visam ceea ce stim,visam ceea ce suntem.
Mediul ambiental in care apare visul are un rol important in ce visam.Cand in dormitor este frig visatorul ,la limita dintre subconstient si trezire percepe aceasta senzatie ,va visa intamplari cu zapada,frig,iarna.Din contra,in cazul in care ii este foarte cald,poate visa ca se afla in mijlocul naturii,in padure ori pe malul unui lac.

Gheorghe Marcu

Reclame

6 comentarii la “Totul despre vise

 1. gigip1948 spune:

  Ii provoc pe vizitatorii mei la o discutie amicala,despre ce au visat ultima oara! Voi incerca,impreuna cu ei ,sa explicam de ce am visat ce am visat.Si pentru a da startul la discutii,voi povesti eu ce am visat ieri noapte:la inceput l-am visat pe Gerge Becali,care se certa in vis cu cei de la Ministerul Apararii Nationale,pe seama inchirierii stadionuli Ghencea! In vis,Becali aparea asa cum il stim cu totii,volubil si hotarat in exprimare.Faptul ca l-am visat pe Becali confirma teoria mea ca visam ceea ce stim,ceea ce cunoastem,Becali,pentru iubitorii fotbalului fiind o prezenta permanenta in mintea lor,prin intermediul televiziunilor.
  Ce m-a frapat insa este faptul ca,dupa ce am adormit din nou,l-am visat iarasi pe acesta,in aceleasi ipostaze.,lucru explicabil intrucat,inainte de a adormi,m-am gandit la primul meu vis si mi-a ramas in memorie i9maginea lui.Asta confirma o alta parere a mea ca visatorii care se bucura cand in vis le apar cei apropiati,trecuti in nefiinta,in ipostaze sentimentale si frumoase,pot cu putina atentie,sa-si provoace reeditarea momentelor placute petrecute cu persoana respectiva,in alt vis,ulterior!

 2. gigip1948 spune:

  Ascultam un interviu al fotbalistului Mihai Nesu,cel care a paralizat in urma unei ciocniri involuntare cu un coleg de echipa,in Olanda.In urma accidentului,Mihai a paralizat de la gat in jos! El afirma ca viseaza permanent ca alearga dar ca nu viseaza ca este paralizat. Visele frecvente ale fotbalistului ,in care el alearga,confirma teoria mea ca in mintea sa a ramas intiparita placerea de a alerga,el fiind recunoscut drept un jucator care alearga mult pe teren.Faptul ca inca nu viseaza despre accidentul care i-a provocat paralizia,se explica prin aceea ca inca nu a inmagazinat suficiente informatii in mintea sa despre necazul suferit si,poate,in mentalul lui exista intentia de a evita amintirile despre raul suferit.Cu timpul,pe masura ce va scapa de paralizie,sigur va visa si despre accidentul suferit si urmarile lui!

  • gigimarcu48 spune:

   De cand cu referendumul,cu impactul sau major asupra societatii romanesti,asupra fiecarui individ in parte,a aparut,in visele mele si acest eveniment,intens mediatizat! Inaintea pronuntarii deciziei CCR,preocupat de cazul referendumului,am visat ca judecatorii basisti au validat plebiscitul! Pe cat de mare a fost bucuria traita in vis,pe atat de mare a fost deziluzia trezirii la realitatea romaneasca ! M-am convins,inca odata ca visam ce ne preocupa,ce ne intereseaza! Visele sunt determinate de intamplarile traite,auzite ,vazute ori percepute,de fiecare dintre noi!

 3. gigip1948 spune:

  Azi noapte am visat ca participam la aniversarea absolvirii Colegiului National”Alexandru Odobescu”,din Pitesti.Visul are determinare reala intrucat,in iunie 2011 chiar am fost la aniversare!
  Daca la inceput,cand mintea mea era mai aproape de faza de subconstienta,visul era difuz,fara a identifica personajele aparute in vis,in momentul apropierii de starea de veghe(de trezire),el a devenit mult mai clar in sensul ca am identificat cu nume prenume si ocupatie colegii participanti!
  Am constatat,inca odata,ca visam ceea ce stim,ceea ce cunoastem ori simtim,adica fapte,intamplari si personaje cunoscute !

 4. gigip1948 spune:

  Incredibil dar adevarat! Azi noapte l-am visat,din nou ,pe Gigi Becali! Acesta venise la mine pentru ca eu sa fiu seful campaniei sale electorale pentru functia de presedinte al tarii! I-am spus acestuia ca accept,daca respecta doua conditii;
  1-sa nu-si mai afiseze bogatia ,intr-o tara plina cu8 oameni saraci;
  2-sa nu mai intre in conflicte cu jurnalistii!
  I-am explicat acestuia ca sansele sale sunt mai mari decat atunci cand a candidat prima oara,din cauza ca PDL-ul nu mai are vreun candidat puternic,datorita masurilor abuzive luate!
  Visul are o explicatie logica,conform teoriei mele ca visam ceea ce stim,visam ceea ce suntem.Ca Becali a candidat odata la presedintie si ca are dorinta de a se relansa in politica la nivel inalt,este un lucru notoriu,pentru toti cei atrasi de politica damboviteana!

 5. gigip1948 spune:

  Alaltaieri,nepotul meu mi-a aratat ca si-a cumparat un aparat de fotografiat digitaql si mi-a explicat ce poze frumoase face! Ieri seara,am visat ca nepotul ma riga sa-mi faca o poza cu a[paratul proaspat cumparat! Foarte repede,informatia despre noul aparat s-a materializat in visukl meu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s